El-Haouaria

Cap Bon egyik kiszögellésén, a Jebel Abiod szikláihoz simulva fürdik a naplementében ez az álmos kis falu, hogy minden év júniusában felébredjen Csipkerózsika-álmából a Karvaly Fesztivál idejére.

 

A római kőbányák miatt nézzük meg, menjünk végig az Avenue Habib Bourguibán, át a Place de la République-en, majd föl, a temető, Sidi Ben Issa és Sidi Bou Ayesh síremléke között, és másfél kilométerre a falutól rálelünk. A hely, mely valaha gyönyörű volt elhagyatottságában, ahol hatalmas, narancsszínű sziklák állják a tenger ostromát, a civilizáció áldozatává vált. Négy, egymásba nyíló barlang van itt, a legnagyobban egy agyonhajszolt tevét láthatunk, a másodikban egy üreg nappal tele van denevérekkel, és mindegyik barlang el van látva lépéshelyekkel és felül aknanyílással, amely a kibányászott kövek szállítására szolgált.

 

A Cap Bon félsziget Jebel Abiotban, Fehér hegység, végződik Ras Addar-hegyfokban végződik, ezen a helyen, ahonnan a sasszemű megfigyelők látni vélik Szicíliát, vándormadarak ezrei gyűlnek össze, minden tavasszal, hogy innen induljanak vissza Európába, ahonnan ez a legrövidebb távolság a két kontinens között. A nagy esemény tiszteletére El-Haouaria-ban Karvaly Fesztivált tartanak. A falu főterére felsorakozó méltóságok előtt díszmenet halad, a hegy tetején pedig verseny folyik, héjákat szabadítanak rá a megkötözött pacsirtákra és fürjekre.

 

A legjobb étterem a városban a Restaurant de l’Épervier, azaz a Karvaly, a solymászok épületével szemben található.