Cap Bon

A Szicília felé nyúló északkeleti félsziget, egészen a mai Tunisz-Mammamet vonalig, geológiailag egykor Európához tartozott. Cap Bon volt az ősi Karthágó shorája, a háttér ország, ahol a pun előkelőség birtokai és szőlőskertjei voltak. A görögök szemet vetettek a gazdag félszigetre, melyet ők Ermata Akra néven tartottak számon, és a Római Birodalom is erősen rá volt szorulva a félsziget termékeire.

 

Még ma is a mezőgazdaság a félsziget egyik legnagyobb erőssége a turizmus mellett, mely legdélebbi részén, Nabeul és Hammamet környékén koncentrálódik. Míg ezeket a területeket eltartják a déli partvidék széles, homokos strandjai, Cap Bon északi vidéke csupa szikla és barlang. Ha egész napos kirándulásra indulunk a félszigeten, akkor először a sík és termékeny tengerparti sáv történelmi nevezetességű városai tárulnak elénk, Korba, Kelibia és Kerkouane, aztán El-Haouaria sziklás strandjai mellett haladunk el, ahonnan Szicília csupán 140 kilométerre van.

 

A Zembra 428 méteres csúcsa következik, és a partközelbe érő nyúlványa, a Zembretta. Az út egy hangafüves pusztán vezet át. A hasadékvölgyben elterülő Korbous az egyetlen város errefelé, mielőtt visszatérünk a megművelt területekre és Soliman, Grombalia, Hammamet citrusültetvényeire.

 

Grombalia és Hammamet grapefruit, a jobb minőségű citrom (az édes fajták is megteremnek, mint a beldi) és mindenekelőtt a narancs hazája. Októbertől májusig tucatnyi különféle gyümölcsöt, például 200 000 tonna valenciai és máltai narancsot, mandarint és magtalan mandarint gyűjtenek be, osztályoznak és csomagolnak exportra Menzel Bou Zelfában, Solimanban, Beni Khalledben és Hammametben. Júniusban érik az eper, a sárgabarack, a dinnye, aztán az őszibarack, füge, szőlő, gránátalma. Cap Bonban egész évben olcsón és nagy választékban áll rendelkezésünkre a friss gyümölcs.