Kerkouane

Afrika pun városai közül ez maradt fenn a legjobb állapotban. A romok Cap Bon sziklái mentén láthatók. A sűrűn beépült települést félkörív alakú töltés határolja, mely az egykori várfal maradványa. Az egészen alacsony falmaradványokból a házak és a szobák körvonalai is kivehetők. A vízvezetékek és a süllyesztett fürdőmedencék is tisztán kirajzolódnak a padlózaton. A padlózat, a beépített medencék és a padok általában pirosak, fehér mozaikkővel és kobaltkék üvegekkel. A töltésnél talált tűzhelydarabok, vörös cserepek és a megperzselődött gödrök a konyhák maradványai.

 

Ugyanitt egy Tanit-képet találunk a földbe ágyazva, a föníciai Astarte. A leletek mind jellegzetesen pun emlékek. Mióta az i. e. V. századi lelőhelyet 1952-ben felfedezték, egyetlen középület romjait találták meg, feltételezhetően egy templomét.

 

A közigazgatási épületek hiányából azt a következtetést vonják le, hogy Kerkouane pun üdülőváros volt. Az okosabbak szerint egy üdülőfaluhoz bajosan tartozhatott akkora temető, mint amekkorát a közelben 1968-69, illetve 1980 körül feltártak. A múzeum jól karbantartott leleteket magyarázza és egészíti ki további adatokkal.